Synchroniciteit.nl

If you reach deeply into yourself, you are reaching into the very essence of mankind.

Synchroniciteit

De plek waar we wonen en werken en de hectiek van ons moderne leven staan vaak ver af van de rust en het gevoel van verbinding dat de natuur ons geeft. De kunst is om juist in een druk en modern leven de verbondenheid te blijven voelen die maakt dat eenieder van ons zowel op een functionele als betekenisvolle wijze deel uitmaakt van een groter geheel. Synchroniciteit geeft ons de mogelijkheid om die verbinding te ervaren en te gebruiken als een soort kompas.

Een korte inleiding over synchroniciteit:

Synchroniciteit legt de verbinding met het “collectief onbewuste”, is een bron van zingeving en verbondenheid en vaak, zolang je nog worstelt met het principe, van confronterende lessen voor de ziel. Wanneer je jezelf eenmaal aan het synchronistische principe kunt overgeven wordt het een kompas om op te vertrouwen.

Het is de kunst om niet eindeloos te blijven praten over de theoretische en wetenschappelijke aspecten van het verschijnsel, maar om manieren te vinden om het daadwerkelijk toe te passen en te integreren in het dagelijks leven. En om condities te scheppen waarin we er meer open voor kunnen staan.

Vanaf het moment dat we voor die weg kiezen wordt het leven een ontdekkingstocht met meer ontroering en verwondering dan we voor mogelijk hadden gehouden. Dan zitten we in een fascinerende stroom en krijgen we een beter contact met “onze bestemming”, komen we meer in balans, slaan we de brug tussen oost en west en tussen het yin en yang in onszelf.

De ingang daarvoor is het contact met de ander, het vermogen om kwetsbaar en onbevangen te zijn. Leren omgaan met synchroniciteit begint met onbevangenheid. Met het creëren van ruimte en het koesteren van de stilte. En met ontdekken wat je van binnen, ten diepste uit, verlangt en naar buiten wilt brengen. Vanuit dat echte contact met jezelf, je identiteit maar vooral je individualiteit leg je de basis voor een toename van bijzondere synchronistische ervaringen.

Synchroniciteit in verschillende vormen

Synchroniciteit komt in zeer verschillende vormen voor. Ook ervaren mensen het op zeer verschillende manieren.

De een ervaart synchroniciteit slechts af en toe, anderen worden er regelmatig bijna letterlijk door overspoeld. Sommigen zien er de spiegel in die het leven hen voorhoudt en die hen leert om de symboliek van synchronistische ervaringen te interpreteren op dezelfde manier waarop je kunt zoeken naar de betekenis van een droom. Synchroniciteit wordt dan een spannend, soms confronterend, maar vooral leerzaam en steeds verrassend persoonlijk avontuur.

Anderen worstelen nog met de gedachte dat alles wat een mens doet verbonden is met een groter energieveld, dat niets op zichzelf staat en dat wij ongelooflijk weinig invloed lijken te kunnen uitoefenen op wat wij beschouwen als “ons leven”. Maar dat is slechts de manier waarop we gewend zijn om naar de werkelijkheid te kijken.

Inspirerend is het Boeddhistische gezegde “dat een mens moet leven met de gedachte dat alles wat hij doet een groot effect heeft op de wereld en dat hij tegelijkertijd niet moet denken dat wat hij doet ook maar enige invloed op de wereld heeft”. Oftewel: ” doe alles met de grootst mogelijke passie en overtuiging en wees bereid om er onmiddellijk afscheid van te nemen wanneer het leven dat van je vraagt”.

Deze website is vooral gebaseerd op het boek “Synchroniciteit” van J. Jaworski.

Voor een aanvullend en praktisch boek over het fenomeen Synchroniciteit aan de hand van maar liefst 6 jaar onderzoek verwijs ik graag naar “Zinvol Toeval” van Frank Joseph.

De schrijver onderscheid 17 categorieën van synchroniciteit en geeft aan het eind praktische tips hoe je meer synchroniciteit in je leven kan toelaten (isbn 90.6229.064.7).

Ervaringen van cliënten

Felix bracht mij weer bij mijn gevoel. Daarna kwam alles in een stroomversnelling. Toen wist ik: toeval bestaat niet. Ik dacht altijd dat synchroniciteit een grap was, maar het bestaat echt.

Felix Brabander

Ik vond dat ik goed bezig was, maar er zat veel meer in mij dat er tot aan de One Session Coaching maar niet uitkwam. Ik heb nu veel meer energie en richting. De dingen zijn echt op z’n plek gevallen.

Felix Brabander