Start
Omhoog
Synchronicity web
Nieuw op dit web
Agenda
Synchroniciteit
Synchro in org
Afdeling HSP
One Session Coaching
Lezingen
Informatie

HSP-Nieuwsflits van 22 oktober 2005

 

 

******

 

Beste HSP,

 

In deze nieuwsflits de volgende onderwerpen:

 

HSP-Forum

Een communicatievorm uit de oude tradities van de woongemeenschappen

18 november 2005

 

HSP-Symposium

Naar de bodem van hooggevoeligheid - Een praktische visie op HSP

11 december 2005

 

Je eigen waarheid

Door Ilse van der Putten

 

Tijd om hooggevoeligheid in een maatschappelijke context te plaatsen

Door Felix Brabander

 

Een stelling:

"Hooggevoeligheid is een gave, waar je geen geld voor mag vragen."

Wat vind jij?? Doe mee aan een opiniepeiling!

 

******

 

HSP-Forum

Een communicatievorm uit de oude tradities van de woongemeenschappen

18 november 2005

 

Kernmerken van dit Forum zijn onder meer: Geraakt worden door zuiverheid in communicatie; en Contact op zielsniveau.

Locatie: Hilversum.

 

Voor meer informatie en aanmelding Klik hier

 

HSP-Symposium

Naar de bodem van hooggevoeligheid - Een praktische visie op HSP

11 december 2005

 

Noteer alvast in je agenda: 11 november aanstaande organiseert de afdeling HSP van het Platform Synchroniciteit een nieuw symposium. Onze ambitie: een laag dieper gaan in hooggevoeligheid.

 

Voor meer informatie: Klik hier.

 

Je eigen waarheid

Door Ilse van der Putten

 

Mijn reactie naar aanleiding van de HSP Enquete van 12 september 2005:

 

Weet je waar hooggevoeligheid voor mij mee te maken heeft?.... met echt zijn, contacten, communicatie op wezenlijk nivo. Het past wel in deze tijd om 'afwijkingen' te willen doorgronden door kenmerken te noemen, maar dat doet ook tekort, zoals elk wetenschappelijk model overigens. Ik weet ook wel dat je daar ook moeilijk onderuit kunt. Maar weet je, als iedereen nou eens gewoon zichzelf mocht zijn, en zich minder aan zou trekken van anderen, van wat die vinden... we minder gevoelig worden voor de meningen en oordelen van anderen... wat moet je er eigenlijk mee... behalve je aanpassen, zodat anderen geen last hebben en dus niet naar zichzelf hoeven te kijken.... Beetje boute redenering misschien.... maar ik meen het wel.

 

Authentiek durven zijn, vraagt moed en zelfvertrouwen. Op JEZELF leren vertrouwen is een weg, die je alleen door levenservaring en door je bodem te voelen kunt vinden.

Misschien dat Hsp vooral te maken heeft met verhoogd bewustzijn, dat is (in mijn leven in ieder geval) wat zoveel verwarring brengt, en je zelfvertrouwen gaat ondermijnen. Je vindt geen spiegels, je herkent je moeilijk in je omgeving, omdat jij andere verbanden ziet ... hoort wat er werkelijk gezegd wordt, maar bewustzijn van anderen dwing je niet af, bevestiging voor wat je weet trouwens ook niet.

Je daar afzijdig van houden, en je leven gaan leven, zoals het klopt bij / voor jou...... dat is wat. Niet vanuit egoistische beweegredenen, maar vanuit waarachtigheid.

De uitdaging voor 'de HSP-er', als je hem/haar zo al kunt noemen.

 

Een paar woorden, recht uit m'n hart... vele omzwermingen verder, dat wel.. maar een rijke weg, dat zeker!

 

Tijd om hooggevoeligheid in een maatschappelijke context te plaatsen

Door Felix Brabander

 

In de vorige nieuwsflits schreef ik dat het tijd wordt dat er een breedgedragen visie op hooggevoeligheid komt, waar HSP’s beter van worden. Een visie die niet een optelsom is van vele verschillende meningen, maar een waarvan bijna iedereen voelt dat die klopt.

Zo’n visie maak je niet even op een zondagmiddag achter je computer. Een visie die je kan voelen omdat hij je raakt, ontstaat IN de ervaring.

 

Ik hoop daarom dat het symposium van 11 december 2005 bij kan dragen aan het uitwisselen en ‘toetsen’ van ervaringen waardoor er kwartjes gaan vallen.

 

Ook hoop ik in contact te komen met mensen die in staat zijn om HSP’s te begeleiden en mee willen werken aan het ontwikkelen en naar buiten brengen van een visie die hooggevoeligheid in een maatschappelijke context plaatst.

 

In mijn coachingspraktijk voor HSP’s blijkt keer op keer dat we hooggevoeligheid kunnen zien als een zaadje dat nog nooit heeft mogen bloeien. Er zijn twee krachten die invloed hebben op het bevorderen van groei en bloei. De ene is de vrouwelijke kracht van ontvankelijkheid, kwetsbaarheid, gevoel, verbinding, bron van inspiratie. De andere is de mannelijke kracht van richting geven, scheppen, afscheiden, beschermen, bron van manifestatie. Het lijkt wel alsof HSP’s worden uitgenodigd om deze beide polen in veel extremere mate te ontwikkelen èn in balans te brengen.

 

Dit even in het kort als smaakmaker voor degenen die mee willen helpen om hooggevoeligheid maatschappelijk relevant te maken. Ik hoop van je te horen.

 

Een stelling:

 

Uit de enquete van 12 september 2005 zijn vele uitspraken gekomen die mij zeer hebben verbaasd en aan het denken hebben gezet.

 

Een van die uitspraken was:

 

"Hooggevoeligheid is een gave, waar je geen geld voor mag vragen." (met dank aan de inzender)

 

Wat vind jij van deze uitspraak?

 

Zeg jij JA, DIT KLOPT VOOR MIJ of zeg jij NEE, DIT KLOPT NIET VOOR MIJ ?

 

Note: Het peilingsformulier is opgeheven. De uitslag staat in de nieuwsbrief van 29 november 2005